Zondag 10 maart

Zondagavond 10 maart

Beste thuisblijvers,

Het moet zijn dat de Altstereirische haan, beter gekend bij de vele liefhebbers van pluimvee als de Oostenrijkse kuifhoender, geen habitat heeft in het Salzburger land.  Vanmorgen werden we noch gewekt door zijn gekraai noch door het klokkengeschal van de nabij gelegen Pfarrkirche.  Of het moet zijn dat onze gehoorgangen nog in slaapmodus stonden?  Na de ongewone slaaphouding op de bus was een echt bed zeer welgekomen.

Dat Mauterndorf geen godvergeten gat is merken we als we worden opgewacht door E.H. Petrus die, gezeten aan zijn comfortabele relax, ons probeert te verleiden met veelkleurige Flying Saucers.  Enigszins verbouwereerd nemen we die aan.  Deze eerste proef hebben we dus al doorstaan.

Na het uitgebreid ontbijtbuffet valt er geen tijd te verspillen!  Deze ochtend staat voor de beginners de eerste kennismaking met de skipistes van Grosseck-Speiereck op het programma.  Dit middelgroot skigebied ligt op een hoogte tussen 1.100 -2.400m.  Met een grote hoeveelheid blauwe en rode pistes is het een ideaal gebied voor beginnende skiërs.  Het is hier bovendien niet druk wat in het voordeel speelt voor starters.  Als we om 8u30 de bus nemen is het wat aan ´t miezeren maar al snel stopt het met druppelen.  De gevorderden moeten hun beurt afwachten tot deze namiddag en krijgen nu les van grote smurf.  De geschiedenis van Mauterndorf passeert de revue.  Ook woningbouw, de legende van Samson en de strapatsen van ene Herman Göhring staan op het menu.  Zoveel architecturale pareltjes; dat nodigt uit om er een tekening over te maken.  Onze 12-koppige jury zal zich vanavond, als de rust terug gekeerd is, hierover buigen.  Het is slechts een weetje maar vandaag vinden hier de gemeenteraadsverkiezingen plaats.  Hongerig naar nieuws laten we ons informeren dat dhr. Herbert Essl hier sinds 2018 burgemeester is.  Luttele 60´ na het sluiten van het kiesbureau is het al duidelijk dat deze tjeef zijn verwezenlijkingen heeft kunnen verzilveren.  Meester Gunter gaat maar al wat graag met de fiere man op de foto.

Ondertussen sijpelen de eerste verslagen binnen van de ochtendskiërs.  Pijnlijke voeten hebben is veel gehoorde en zeer normale neveneffect.  Ski-chef Kris toont mij met zichtbare en terechte trots een filmpje van ploegende en slalommende beginners.  Knap werk!  Helemaal bovenaan was het blijkbaar erwtensoep.  Zicht nagenoeg nihil.  Met veel zwijmelen, vallen en opstaan, bereikten juf Karlien en meester Marc uiteindelijk het dal.  Nadat de gevorderden (alle categoriën) in de namiddag hun ding hadden gedaan, gaan de moni´s aan de slag met hun observaties.  De oorspronkelijke indeling krijgt al na dag één een flinke opsmukbeurt.  Algemene tendens?  Alleen maar tevreden gezichten.

De keukenploeg drukt mij op het hart dat ik de versheid van de producten meer dien te benadrukken.  Dus hier gaat ie: zelf opgewarmde wortelpuree vergezeld van zelf gevangen fish sticks en zelfgemaakte tartaarsaus.  Als toetje volgt nog een mix van vers fruit in eigen nat.  Jawel beste vrienden; jullie kinderen krijgen hier geen junkfood.

De kamerinspecteurs Chocomel en Cécémel – wie was nu weer wie? – worden verwelkomd met hun lied ´Streng maar rechtvaardig´.  Hun eerste bevinding was dat de meisjes de ´kunst reeds onder de knie´ hadden zijnde de inspecteurs paaien met briefjes en snoepjes.  Met miniem verschil werden de Smileys uitgeroepen tot de eerste winnaars van de Mr Proper-prijs.

Rond de klok van 19u30 was het dan tijd voor de Muziekbingo  De presentatie was in de bekwame handen van Lady Lief & haar sidekick Karlien.  Ik weet niet of u ooit al gehoord hebt van de Wall of Sound?  Als onze geluidsmeter tijdens de opwarming al over de 105dB gaat, maak ik me even uit de voeten.  Ik google om uit te pluizen bij hoeveel decibel er gehoorschade kan optreden.  Dat deze generatie jongeren talent heeft om al die liedjesteksten krek van buiten te kennen wisten we al lang.  Bij zoveel energie: we staan er nog altijd verwonderd naar te kijken.

Maar als good old Urbanus het lied ´Ge moogt naar huisgaan, vaarwel, goodbye´ aanheft dan is het onherroepelijk gedaan.  Het is al 21u15 en de blaffeturen moeten NU naar beneden.  Morgen om 7u is ´t opnieuw werkendag.

We wensen jullie een goede nachtrust toe.

De bende van Mauterndorf

Please follow and like us: